3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Blockad mot nyanställningar upphör delvis – Sjukvårdsdirektören: ”Inte lösningen på alla problem”

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Syftet är att hindra arbetsgivare att nyanställa för att täcka det behov som uppstår till följd av strejken. Det innebär också att generellt försvåra för arbetsgivaren att bedriva verksamheten genom att vakanser inte tillsätts.

Nyanställningsblockaden omfattar anställning av arbetstagarorganisationens medlemmar. Rättsligt sett gäller blockaden bara medlemmar av arbetstagarorganisationen. Arbetsgivaren kan alltså nyanställa oorganiserade och medlemmar i andra fackliga organisationer. Observera dock att det kan ses som en provokation och kan leda till en upptrappning av varslet. Andra nyanställningar, det vill säga utanför de yrkesgrupper som omfattas av varslet, kan ske som vanligt.

Blockaden gäller från och med att konflikten bryter ut. Under varseltiden får alla typer av nyanställningsbeslut tas, även för anställningar som inte ska påbörjas förrän efter att konflikten brutit ut.

Källa: Sveriges kommuner och regioner.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/blockad-mot-nyanstallningar-upphor-delvis-sjukvardsdirektoren-inte-losningen-pa-alla-problem

Share the Post:

Related Posts