3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Förskolepersonal i Ljustadalen lär sig hjärt- och lungräddning för småbarn

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skulle du våga ge dig på hjärt- och lungräddning på ett spädbarn? Det är inte så svårt. I klippet lyckas reporter Hans Lindblom rädda livet på sitt övningsobjekt. Foto: Hans Lindblom/SVT

Förskolepersonal i Ljustadalen lär sig hjärt- och lungräddning för småbarn

Publicerad

Efter ett initiativ från rektorer och personal på Alnö-Ljustadalens skolområde i Sundsvall lär sig alla nu hjärt- lungräddning för småbarn.

– En mycket uppskattad kurs, vi jobbar ju med barn, säger Madeleine Whitlock som är en av flera som håller i kursen.

Det är inte obligatoriskt med utbildning i hjärt- lungräddning för småbarn. Inte ens hos förskolepersonal eller bland barnskötare.

Det här ville man ändra på och nu har de sista i personalen lärt sig teknikerna – dels för spädbarn, upp till ett år, och för andra barn upp till 18 år.

Annan teknik för HLR på spädbarn

Just för de riktigt små barnen är det en litet annorlunda teknik som används. Sedan 2021 ska man göra 15 brösttryck på barn. Tidigare var det 30. Även inblåset ska vara lite mindre kraftfullt.

Instruktörer på åtta skolor

Inom kort kommer det att finnas instruktörer i barn-HLR i skolområdets samtliga åtta förskolor. De ska se till att alla fast anställda barnskötare och förskollärare får en grundkurs i barn-HLR.

I klippet ser du hur man gör – tryck inte med hela handen utan medfingrarna, och inblåsen ska ske lagom hårt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/forskolepersonal-lar-sig-hjart-lungraddning-for-smabarn-i-ljustadalen

Share the Post:

Related Posts