Rättegång om Sidsjömålet tas om i tingsrätten – dom mot 25-åring ogiltigförklarad

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

25-åringen dömdes till sju års fängelse för bland annat förberedelse till mord och involverande av en underårig i brottslighet.

Han dömdes även för medhjälp till synnerligen grovt vapenbrott, ett brott han inte var åtalad för. Och det är på just den punkten som hovrätten nu beslutat att rättegången i tingsrätten måste tas om.

Misstänkt mordförsök i Sidsjö – Tonåringar skadades

Däremot står domen när det gäller de övriga åtalspunkterna mot 25-åringen fast.

”Fråga om ett rättegångsfel”

Tre av de dömda i målet, däribland 25-åringen, hävdade rättegångsfel och begärde att hovrätten skulle återförvisa målet tillbaka till tingsrätten. De yrkade på att deras domar borde ogiltigförklaras och att rättegången i tingsrätten skulle göras om.

Hovrätten har nu beslutat att undanröja tingsrättens dom för 25-åringen och att den ska provas om i tingsrätten. 25-åringen ska fortsätta vara häktad tills att rättegången tas upp igen.

”Det är fråga om ett rättegångsfel som har inverkat på målets utgång….”, skriver hovrätten i sitt beslut.

Fick inte gehör

De andra två dömda som också påtalade rättegångsfel fick dock inte gehör av hovrätten.

De allra flesta av totalt elva personer som dömdes i tingsrätten har för övrigt överklagat sina domar. Hovrättsförhandlingarna i målet är inplanerade till sammanlagt åtta dagar under våren och inleds den 8 april.

Även den här gången hålls rättegången i Attunda tingsrätt i Sollentuna av säkerhetsskäl.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/rattegang-om-sidsjomalet-tas-om-i-tingsratten-dom-mot-25-aring-ogiltigforklarad

Share the Post:

Related Posts