Experten om Münchausen by proxy – så upptäcks det

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Björn Lundin är säker på att fallet med flickan i Ångermanland handlar om münchausen by proxy. Men vad är det egentligen, hur upptäcks det och varför är det oftast mamman som är förövaren? Foto: SVT

Experten om Münchausen by proxy – så upptäcks det

Publicerad

Flickan i Ångermanland, vars mamma står åtalad för bland annat försök till mord, är ett typiskt fall av münchausen by proxy.

Det menar barn- och ungdomspsykiatrikern Björn Lundin, som gjorde en journalbedömning åt Socialtjänsten gällande flickan.

”Om man känner till barnmisshandel genom förfalskning av symptom så är det här ett typiskt fall”, står det i polisens förundersökning.

Socialtjänsten fick in flera orosanmälningar gällande en flicka från Ångermanland som vårdades länge på sjukhus, med en bred sjukdomsbild.

Anmälarna uttryckte oro över att barnet möjligen kunde vara utsatt för Münchausen by proxy, eller barnmisshandel genom förfalskning av symptom som det heter på svenska.

Skrev utlåtande åt Socialtjänsten

Då kopplades barn- och ungdomspsykiatrikern Björn Lundin in, vars expertområde är just inom münchausen. Till SVT Västernorrland säger han att han tog del av flickans samtliga journaler från sjukvården och skrev sedan ett utlåtande.

– Jag vill inte prata mer om det här fallet eftersom jag inte vet hur mycket som kommer vara offentligt av rättegången, säger han.

Men i polisens förundersökning framgår det att han, utifrån de uppgifter han tagit del av, ”känner sig säker på att slutsatsen att det här är ett fall av symtomförfalskning”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/experten-om-munchausen-by-proxy-sa-upptacks-det

Share the Post:

Related Posts