Skogsjätten i Väjas mål: Var tredje anställd ska vara kvinna år 2030

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Moa Rudsten, miljöchef på MondiDynäs, började jobba på fabriken i september förra året. I klippet berättar hon sin syn på företagets mål att ha en tredjedel kvinnor i personalstyrkan 2030. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Skogsjätten i Väjas mål: Var tredje anställd ska vara kvinna år 2030

Uppdaterad
Publicerad

Skogsjätten MondiDynäs i Väja är inne i en moderniseringprocess som ska säkra produktionen 40 år framåt. Samtidigt försöker bolaget ta ett grepp för att bryta den traditionellt tunga mansdominansen på fabriken. Enligt företaget börjar förändringen redan märkas.

– Grunden är att vi behöver folk som kan driva vår verksamhet, och då vill vi nå så brett som möjligt, till både män och kvinnor, säger Lars Nilsning, kommunikationsansvarig på MondiDynäs.

– Det är även en inställningsfråga, en kulturfråga, säger Moa Rudsten, som började på fabriken i september förra året.

Varannan nyanställd är kvinna

2022, när företaget körde igång, var 90 procent av de anställda män. I dag är den siffran 84 procent.

– Vi har sett över hela vårt sätt att rekrytera, och i våra annonser har vi försökt att hitta ett annat språk och tilltal än det vanliga, säger Lars Nilsing.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/kvinnoprofil-i-mansdominerad-skogsindustri-var-tredje-ska-vara-kvinna-2030

Share the Post:

Related Posts