3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Mordförsöken i Sidsjö: Domen överklagas – försvarare: ”Grovt rättegångsfel har skett”

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Den 26 januari kom domen i målet som handlar om en uppgörelse mellan de två kriminella nätverken Foxtrot och Dalen.

Elva av de tolv åtalade dömdes i varierande grad. En 24-åring fick 14 års fängelse för bland annat försök till mord och människorov.

Nu i veckan startade rättegången mot en 23-åring som också misstänks för delaktighet i mordförsöken. Men han reste utomlands efteråt och kunde gripas först efter det att rättegången mot de övriga misstänkta i målet avslutats.

”Grovt rättegångsfel”

Nu har försvararen till en av de dömda i målet, en 20-åring från Sundsvall, skickat in ett överklagande. 20-åringen dömdes till fem års fängelse för människorov, grovt narkotikabrott och penningtvättbrott.

I sin inlaga menar försvararen, advokat Ulf Holst, att ett rättegångsfel skett då han anser att rätten dömt 20-åringen för människorov utifrån ett felaktigt underlag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre tonårspojkar reser till Sundsvall där ett mord ska utföras, men det slutar med att de själva torteras. I videon får du en sammanfattning av fallet – på 60 sekunder. Foto: Polisens förundersökning

Holst pekar på att det i åklagarnas gärningsbeskrivning inte framgår vilket syftet med bortförandet av de tre tonåriga brottsoffren skulle ha varit.

Därmed ”saknas grundläggande rekvisit i förhållande till det åberopade lagrummet” – det vill säga att villkoren för en fällande dom för människorov inte är uppfyllda, enligt advokat Holst.

”Kan inte läkas i hovrätten”

Han anser att det handlar om ett grovt rättegångsfel. ”Detta kan inte läkas i hovrätten utan målet bör återförvisas till tingsrätten för erforderlig prövning”, skriver Holst.

Hovrätten för nedre Norrland ska nu ta ställning i frågan.

SVT söker Ulf Holst för en kommentar.

Kristina Bratteberg, tillförordnad lagman vid Sundsvalls tingsrätt, säger att hon inte kan kommentera saken.

– Det är olämpligt att vi domare gör det, säger hon.

Även åklagarna i målet överväger å sin sida att överklaga delar av domen.

”Arbetshypotesen just nu är att det kommer överklagas, men vi har inte riktigt bestämt i vilken omfattning ännu”, skriver senior åklagare Jens Göransson i ett mail till SVT.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/mordforsoken-i-sidsjo-domen-overklagas-forsvarare-grovt-rattegangsfel-har-skett

Share the Post:

Related Posts