3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Ökning av antalet flygresenärer i Västernorrland – störst på flygplatsen i Örnsköldsvik

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Robert Gyllroth, vd för Örnsköldsvik airport om orsakerna bakom den stora ökningen av flygresenärer. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Ökning av antalet flygresenärer i Västernorrland – störst på flygplatsen i Örnsköldsvik

Publicerad

Antalet passagerare som valde flyget ifjol ökade jämfört med året innan på samtliga flygplatser i länet med kommersiell flygtrafik.

På Örnsköldsviks flygplats ökade antalet passagerare med hela 167 procent mellan åren 2022 och 2023.

Under pandemin störtdök passagerartrafiken inom flyget av förståeliga skäl. De första åren utan restriktioner visar att det är långt kvar till samma nivåer som innan pandemin, även om flygresenärerna blir fler.

– Vi ser en enorm ökning och näringslivets utveckling i Örnsköldsvik är graverande i det här fallet, slår Robert Gyllroth, vd för Örnsköldsvik airport fast.

Viktig för samhället och och försvaret

Även om resandet ökar främst inom näringslivet är flygplatsen numera också beredskapsflygplats. Bland annat startar och landar ambulansflyg frekvent och försvaret har förklarat flygplatsen som strategiskt viktig.

– Det har ökat successivt. Varje vecka ser vi ambulansflyg mer eller mindre och det är ju helt i linje med regionernas sätt att transportera patienter till specialistvård.

Antal passagerare på flygplatserna

2022 valde 6 712 passagerare att flyga till eller från Kramfors-Sollefteå flygplats. 2023 ökade antalet till 9 174 passagerare vilket är en ökning med 36,7 procent.

Siffrorna för Sundsvall-Timrå flygplats visade 47 801 passagerare 2022 och 62 430 passagerare 2023. Ökningen var 30,6 procent.

Örnsköldsvik ökade med hela 167,7 procent eftersom antalet passagerare 2022, som landade på 10 499 stycken, ökade till 28 106 stycken 2023.

Källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/okning-av-antalet-flygresenarer-i-vasternorrland-storst-pa-flygplatsen-i-ornskoldsvik

Share the Post:

Related Posts