Tre frågor om prostitution bland barn och unga – efter Länsstyrelsen Västernorrlands studie

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet svarar länsstyrelsens samordnare på tre frågor om studien som visar att det är vanligt att unga exploateras sexuellt i Västernorrland. Foto: SVT

Tre frågor om prostitution bland barn och unga – efter Länsstyrelsen Västernorrlands studie

Publicerad

Var ska man som vuxen vara uppmärksam, på sociala medier eller i skolan? Var resultatet i studien chockerande?

I videon svarar Hannah Kejerhag Oldenmark, regional samordnare vid Länsstyrelsen Västernorrland, på tre frågor om prostitution bland unga och vuxna.

Det är länsstyrelserna i de fyra nordligaste länen i Sverige som genomfört studien och den visar att det är relativt vanligt att barn och unga begår sexuella handlingar eller skickar nakenbilder mot betalning.

Tjejer mer utsatta än killar

Studien visar även på att tjejer är mer utsatta än killar, men att det sannolikt finns ett stort mörkertal. Efterfrågan är också stor och förfrågningarna och exploateringen sker ofta genom sociala medier – som Snapchat och TikTok.

– Det är ju allvarligt att vuxna män, i huvudsak, utnyttjar barn och unga för sexuella ändamål, det är ju såklart allvarligt, säger Hannah Kejerhag Oldenmark.

”Fler unga och vuxna svenskfödda”

Men man har också kunnat dra slutsatser efter studien.

– Innan pandemin var det fler från utlandet som var på genomresa i Sverige som sålde sex. Nu är det fler unga och vuxna svenskfödda, vad det beror på vet vi inte, säger Hannah Kejerhag Oldenmark.

Studien fokuserar på kommersiell sexuell exploatering på barn och unga upp till 25 år. Från Tjejjouren i Härnösand kommer kritik mot själva urvalet i studien, för att inte de utsatta i frågan var med och svarade– läs mer här om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/tre-fragor-om-prostitution-bland-barn-och-unga-efter-lansstyrelsen-vasternorrlands-studie

Share the Post:

Related Posts