3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Här är Sundsvalls kommuns Smaskot – ska få elever att äta klimatsmart

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smaskoten uppfattas som både gullig och skrämmande. En del tycker att den påminner om en annan tygdocka som slog igenom på 90-talet – se vilken i videon. Foto: Sundsvalls kommun

Här är Sundsvalls kommuns Smaskot – ska få elever att äta klimatsmart

Publicerad

Den kallas Smaskot och uppstod ur matrester i en svinnhink. Den ska få de yngre eleverna i Sundsvalls kommun att slänga mindre mat, våga prova nya rätter och råvaror.

– Det finns en nyfikenhet kring Smaskoten och vad den har för historia att berätta, säger måltidschef Eva Nordberg.

– Det är ett sätt att kommunicera om måltider, hälsa och klimat på ett litet annat sätt, säger Eva Nordberg, avdelningschef på Sundsvalls Mat och Måltider.

– Det kan handla om att ge sig ut på en matresa, att våga prova nya ingredienser och att vi serverar det runt om i våra kök också.

Föddes ur en slaskhink

Den lila tygdockan lanserades på internationella matsvinnsdagen. Och hur den föddes kan man se på kommunens Youtubekanal.

– Vi behöver lite andra verktyg och lite nytänk.

Runt om på olika skolor finns affischer med Smaskoten och olika uppdrag. Foto: Anna Beijron SVT

Vad ska den heta?

Just nu pågår en tävling om att namnge dockan och det har kommit mängder med teckningar och förslag. Målgruppen är barn i förskoleåldern upp till årskurs fyra.

I klippet får du en närmare presentation av Smaskoten och så får du själv bedöma om den är lik en annan känd figur eller inte. Du får också se smakprov på barnens teckningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/har-ar-sundsvalls-kommuns-smaskot-battre-an-vuxna-pa-att-overtyga-unga-om-bra-val-for-klimatet

Share the Post:

Related Posts