Nu ska hans dammar i Stångån rivas: ”Känns både bra och dåligt”

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
John Forsell ser både för- och nackdelar med utrivningen av dammarna i Stångån. Foto: Fredrik Israelsson SVT

Nu ska hans dammar i Stångån rivas: ”Känns både bra och dåligt”

Publicerad

Länsstyrelsen och kraftverksägaren är överens, nu ska dammarna i Stångån bort. En av de första exemplen på miljöanpassning av vattenkraften stundar i Njurunda söder om Sundsvall.

– Det känns både bra och dåligt, säger kraftverksägaren John Forsell.

Miljöanpassningen av vattenkraften är satt på paus av Tidöpartierna men i några fall är processen snart avklarad eftersom den drog igång innan pausningen.

500 år gammal epok i graven

Dit hör bland annat dammarna i Stångåns vattensystem i Västernorrland som kommer att rivas ut till våren. Därmed avslutas en över 500 år lång epok av nyttjande av vattenkraft i ån.

– Det är mycket som är positivt men sen känns det också lite vemodigt, säger John Forsell som är en av delägarna i Torrsjö kraft AB.

Fritt spelrum

Dammarna i Stångån har genom flera mindre kraftverk genererat el under många år samtidigt som vattenflödet och livet i vattnet påverkats.

Nu ska vattnet få fritt spelrum i de gamla fårorna och fisk och andra vattenlevande arter kan vandra i systemet på ett sätt som inte varit möjligt under hundratals år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/nu-ska-hans-dammar-i-stangan-rivas-kanns-bade-bra-och-daligt

Share the Post:

Related Posts