3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Tre gängmål i Sundsvall på ett år – polisen har växlat upp i kampen mot nätverken

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Två mål om gängrelaterad brottslighet i Sundsvallsområdet med många personer som misstänkts för mycket grov våldsbrottslighet har avhandlats i domstol under året.

I det senaste av dem, som bland annat handlar om mordförsöket på två tonåringar i Sidsjö i Sundsvall i somras, avslutades rättegången strax före jul. Domen i målet faller den 11 januari.

I ett tredje där förberedelse till mord och grovt vapenbrott finns bland brottsrubriceringarna inleddes förundersökningen redan i höstas, men de senaste veckorna har den svällt rejält i omfattning.

Sju häktade

I dagsläget är tio personer misstänkta i ärendet, varav sju sitter häktade. Två av dem är under 18 år.

Utvecklingen har lett till att framför allt avdelningen för grova brott hos polisen i Västernorrland vuxit ordentligt. Fler utredare har rekryterats, och Josefine Perming Tengqvist har också fått avlastning i sitt chefsskap.

– De här ärendena har ofta många misstänkta också, och det innebär att det är många förhör som ska hållas. En stor del av bevisningen är teknisk, det är mobiltelefoner och datorer som ska gås igenom och innehållet analyseras. Och det är oftast mycket material och protokoll som ska sammanställas, säger Josefine Perming Tengqvist.

Hemliga tvångsmedel

En lagändring som trädde i kraft den 1 oktober i år har också gjort att polisen, i kampen mot den organiserade brottsligheten, fått lättare att använda sig av så kallade hemliga tvångsmedel för att kunna säkra bevis.

Exempel på olika former av hemliga tvångsmedel är telefonavlyssning, rumsavlyssning, kameraövervakning och dataavläsning – det vill säga möjlighet att följa konversationer i chattar och appar mellan brottsmisstänkta i realtid.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/tredje-gangmalet-i-sundsvall-pa-ett-ar-polisen-har-vaxlat-upp-i-kampen-mot-natverken

Share the Post:

Related Posts