3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Sollefteå kommun kämpar för Vemyra – erbjuder utbildning

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunen vill hjälpa Sis-hemmet Vemyra med personal från Komvux behandlingspedagogutbildning • ”Det finns många sökande så det finns inga problem att få kompetens till Vemyra” säger Kjell-Åke Sjöström (V) i vård- och omsorgsutskottet. Foto: SVT

Sollefteå kommun kämpar för Vemyra – erbjuder utbildning

Publicerad

Personalbrist och försvarsmaktens expansion har lett till att Sis-hemmet Vemyra ska avvecklas.

Nu erbjuder Sollefteå kommun stöd vid rekrytering och kompetensförsörjning för verksamhetens överlevnad.

– Med rätt kompetenser har vi möjlighet att få rätt vård där, säger Kjell-Åke Sjöström (V).

Med kommunens vuxenutbildning till behandlingspedagog och utbildning i grannkommunen Kramfors vill kommunen bekämpa personalbristen.

370 sökande till 40 platser

Kommunen har fått in 370 behöriga sökande som väntas börja utbilda sig till hösten. Ett 40-tal personer kan antas till utbildningen och användas som kompetensförsörjning på Vemyra.

– Jag hoppas de tackar och tar emot de möjligheter som finns här för deras personal, säger Kjell-Åke Sjöström, ordförande i utskottet för vård- och omsorg.

I förslaget finns även en plan för redan anställda att kunna ta del av utbildningen för att säkerställa att de har rätt kompetenser.

Brist på vårdplatser

Tanken är att verksamheten i Sollefteå ska avvecklas helt under 2024. Samtidigt råder det platsbrist på stödboenden för unga. Kjell-Åke Sjöström (V) berättar att uppemot ett 50-tal ungdomar står i vårdkö till Sis-hem i Sverige.

– Min förhoppning är att vi får behålla Vemyra nu när vi erbjuder lite hjälp, för behovet är ju verkligen stort, säger han.

Sollefteå kommun har en pågående dialog med Sis huvudkontor men det finns inga garantier innan beslutet om nedläggning fattas i höst.

Enligt institutionschefen Johanna Karlsson har Vemyra ett intagningsstopp och en pågående platsreduktion i och med förslaget om avveckling.

– Lokalt på Vemyra upplever inte jag att vi märker av platsbristen i dagsläget, säger Johanna Karlsson institutionschef på Vemyra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/solleftea-kommun-kampar-for-vemyra-erbjuder-utbildning

Share the Post:

Related Posts