3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Ingen kritik från JO mot åklagarens hantering av ”Swishlistan” i Sundsvall

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Justitieombudsmannen Per Lennerbrant som har granskat åklagarens hantering av Swishlistan, som förekom i ett mål om narkotikabrott i Sundsvall hösten 2023, skriver i pressmeddelandet att med tanke på bedömningsutrymmet som en åklagare har är hans slutsats att åklagaren inte har hanterat listan i strid med någon bestämmelse.

– Samtidigt vill jag betona vikten av att en åklagare alltid noga överväger om integritetskänsliga uppgifter behöver finnas med i ett förundersökningsprotokoll. Om uppgifterna behövs är det viktigt att åklagaren gör vad som är möjligt för att integritetsintrånget ska bli så litet som möjligt, säger JO Per Lennerbrant i pressmeddelandet.

100-talet namn fanns med på listan

På listan fanns namn på hundratals privatpersoner, de flesta från Sundsvallsområdet, som gjort swishinbetalningar till en 28-årig man som dömts för grovt narkotikabrott i ett av de stora gängmålen i Sundsvall. Fem av dem åtalades.

I mars kom första domen mot en man i 30-årsåldern som frikändes helt, efter att ha varit åtalad misstänkt för narkotikabrott. Sundsvalls tingsrätt ansåg då inte att det fanns nog med bevisning till stöd för flera av åklagarens påståenden.

Texten uppdateras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är historien på en minut. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/ingen-kritik-fran-jo-mot-aklagarens-hantering-av-swishlistan-i-sundsvall

Share the Post:

Related Posts