3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Efter nazistdebaclet i Sollefteås sjukhusdebatt – tre partier kräver ursäkt för anklagelser

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En påtagligt upprörd Glenn Nordlund kommenterar Sjukvårdspartiets agerande. ”Det hör inte hemma i debatten. Moderaternas Viktoria Jansson reagerade snabbt efter inlägget och krävde en ursäkt av Sjukvårdspartiet. Foto: SVT

Efter nazistdebaclet i Sollefteås sjukhusdebatt – tre partier kräver ursäkt för anklagelser

Publicerad

Debatten kring Sollefteå sjukhus har ju varit länge varit intensiv med ett högt tonläge. Men under senaste regionfullmäktige tog det hela en ny vändning.

– Ondskan härjar i ert förslag, sa sjukvårdspartisten Mattias Rösberg och såg kopplingar till den ökände nazi-läkaren Mengele.

”Vi pekas ut som nazistiska brottslingar”, menar en upprörd Glenn Nordlund (S) ordförande för regionstyrelsen

Vid sista fullmäktigemötet innan sommaren skulle frågan om framtiden för Sollefteå sjukhus avgöras. Debatten var lång och hetsig med rader av talare.

När Mattias Rösberg, ledamot för Sjukvårdspartiet, tog till orda sågade han majoritetens förslag fullständigt.

Sjukhusstriden i Sollefteå

”Stod på perrongen och bestämde vilka som skulle dö”

– Jag ser ondskan här, sa Rösberg och satte bilden av den ökände nazistläkaren Josef Mengele som i förintelselägret avgjorde vilka som skulle leva och vilka som skulle dö.

En nedläggningen skulle bara innebära tragedi, elände och död, slog han fast. Rösberg ville efteråt inte kommentera sitt inlägg för SVT:s reporter.

”Vi utpekas som nazibrottslingar”

Reaktionerna på inlägget blev kraftiga från ledamöter från S, M och C som såg sig utpekade som nazi-brottslingar för sin linje i Sollefteåfrågan.

– Det här är helt ovärdigt och hör inte hemma i fullmäktige, menade Viktoria Jansson från Moderaterna, och krävde omedelbart en ursäkt.

Nu följer även S och C efter.

Roger Johansson, gruppledare för S och centerns regionråd Jonny Lundin (C) bekräftar att nu man också kommer kräva samma sak.

”Har blivit ful-tolkad”

Men enligt Mats Fagerström, politisk sekreterare hos SJVP, kommer Rösberg inte att be om ursäkt för det han sa i debatten.

– Jag har inte mandat att tala för hela partiet, men jag har uppfattningen att han har partiets fulla stöd i det här.

Robert Thunfors, ordförande i SJVP och oppositionsråd, har backat upp sin partikamrat. Han menar att Rösberg har ”ful-tolkats” av majoriteten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/efter-nazistdebaclet-i-sollefteas-sjukhusdebatt-tre-partier-kraver-ursakt-for-anklagelser

Share the Post:

Related Posts