3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Husspekulanter lockas av uppehållstillstånd – köper fastigheter i Västernorrland

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Via Instagram och Tiktok förmedlar Kadry El Naggar i Tomelilla hus han köpt billigt av Kronofogden. Köpare är personer i Mellanöstern och i annonseringen antyds att husaffären kan ge uppehållstillstånd i Sverige. Se och hör mer i klippet. Foto: SVT

Husspekulanter lockas av uppehållstillstånd – köper fastigheter i Västernorrland

Publicerad

Med förhoppningar om svenskt uppehållstillstånd lockas människor i Mellanöstern att köpa företag och fastigheter i Sverige, bland annat i Undrom i Ångermanland.

Bakom affärerna finns Kadry El Naggar som marknadsför fastigheterna på sociala medier.

– Att myndigheterna tillåter det är ju skandal, säger en Undromsbo.

Redan 2013 år avslöjade SVT ett affärsupplägg där billiga hus i södra Sverige köptes upp via Kronofogden. I ett större reportage i Uppdrag granskning berättades det om förmedlingen av svenska fastigheter till köpare i Mellanöstern.

Bakom det hela stod Kadry El Naggar i Tomelilla och hans bolag Sweden for investment – som nu efter ett uppehåll är tillbaka. Den här gången med fokus på hus i norra Sverige.

Husköpare lockas av uppehållstillstånd

I Undrom i Sollefteå kommun har fyra hus fått nya ägare på senare tid. Men köparna bor i Mellanöstern – och husen i Undrom står tomma.

SVT Västernorrland har kartlagt 50 fastigheter som Kadry och hans fru köpt upp eller förmedlat genom deras gemensamma bolag.

”Steg för ett svenskt medborgarskap”

I flera inlägg på sina sociala medier hävdar han i sin marknadsföring att det som krävs för ett svenskt uppehållstillstånd är ett uppvisande av ett bankkonto med 20 000 dollar, ett svenskt företag och en fastighet.

Han inleder ett inlägg med rubriken ”Steg för ett svenskt medborgarskap som investerare”.

Välkänt modus för Migrationsverket

Men det stämmer inte enligt Migrationsverket.

– Att enbart äga en fastighet eller ha ett bolag är inte tillräckligt för att få ett uppehållstillstånd, säger Anette Bäcklund, sektionschef på Migrationsverket.

El Naggar förnekar att han utlovat uppehållstillstånd och säger till SVT att han hållit på med fastigheter i 40 år.

Kadry El Naggar är inte dömd för något brott, men har stämts civilrättsligt av två tidigare köpare. I det ena fallet gick köpet tillbaka, den andra köparen fick rätt i domstol.

– Jag köper gamla hus och säljer dem vidare. Jag säljer inte permanenta uppehållstillstånd. Det framgår om du tittar på våra sidor, säger han.

Du antyder ju att man kan få uppehållstillstånd?

– Aldrig. Om du tittar på våra sidor så står det där: Vi har inget ansvar alls.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här i klippet svarar Kadry El Naggar på SVT:s frågor, och på kritiken från flera svenska myndigheter som till exempel Kronofogden och Migrationsverket. Foto: SVT

SVT:s granskning av Kadry El Naggars husaffärer

SVT Västernorrland har kartlagt 50 fastigheter i landet som kan knytas till Kadry El Naggar, hans fru eller deras gemensamma företag.

Av dessa återfinns 32 i Norrland – 16 i Västernorrlands län, åtta i Jämtlands län, fem i Västerbotten och tre i Gävleborg.

I Västernorrland finns exempel på företagets aktiviteter i Kramfors, Timrå, Sollefteå, Örnsköldsvik och Ånge.

36 av fastigheterna har nu en eller flera utländska ägare.

Sammanlagt finns för närvarande 53 utländska ägare till fastigheterna. Deras adresser finns i flera länder. 37 handelsbolag kan kopplas till ägarna, som är bosatta i bland annat Egypten, Saudiarabien, Kuwait och Palestina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Husköpare lockas av uppehållstillstånd

Mer i ämnet

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/fastigheter-i-sverige-saljs-till-mellanostern-koparna-lockas-med-uppehallstillstand

Share the Post:

Related Posts