3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Skarp kritik mot okänd borgen för Torsboda – ”Sitter i en rävsax, kommunfullmäktige rundas”

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Nästa kommunfullmäktige i Sundsvall den 24 juni ska ett borgensåtagande om 165 miljoner behandlas – lika mycket gäller för Timrå kommun, alltså totalt 330 miljoner kronor.
Men hanteringen får stark kritik från Liberalerna i Sundsvall:

– Vi har inte ens hunnit ta ställning än, vi fick det här alldeles nyligen, säger Ina Lindström Skandevall, ledamot i kommunstyrelsens och gruppledare för L i Sundsvall.

”En rävsax”

– Vi känner oss bakbundna eftersom det rör sig om ett borgensavtal som Torsbodabolaget tecknat utan att fråga kommunfullmäktige, och nu står vi här i en rävsax med oklara konsekvenser om vi säger nej, säger hon.

Industrisatsning i Torsboda

Så den här borgensfrågan har mer eller mindre ramlat i knät på fullmäktige?

– Precis, det här är en del av det ursprungliga avtalet mellan Torsbodabolaget och PTL, men först nu kommer det upp på fullmäktiges bord utan där vi inte haft någon möjlighet att tycka till innan avtalet tecknades.

Kan bli betalningsskyldiga

– Det är oerhört olyckligt att man rundar kommunfullmäktige på det här sättet, vi är det högst beslutande organet i kommunen och vi har har haft otroligt lite insyn och möjlighet att påverka en så här viktig fråga.

Det här miljonerna blir kommunerna skyldiga att betala tillbaka till kinesiska PTL om etableringen inte skulle bli av.

En intervju med Niklas Säwén, Sundsvalls kommunalråd kommer att publiceras under eftermiddagen.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/skarp-kritik-mot-okand-borgen-for-torsbodasatsningen-rundar-kommunfullmaktige

Share the Post:

Related Posts