3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Sis-hemmet Vemyra i Sollefteå avvecklas – runt 100 anställda berörs

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Ungdomshemmet Vemyra i Sollefteå kommer att avvecklas under 2024. Foto: SVT

Sis-hemmet Vemyra i Sollefteå ska avvecklas – runt 100 anställda berörs

Uppdaterad
Publicerad

Ungdomshemmet Vemyra i Sollefteå ska avvecklas, redan under 2024. Det bekräftar institutionschefen Johanna Karlsson för SVT. Vemyra har idag runt hundra anställda.

SiS bedömer att Vemyra på sikt inte kommer att ha rätt förutsättningar att kunna erbjuda en god, trygg och säker vård, enligt ett pressmeddelande.

Skälet är generellt rekryteringsproblem, och Försvarsmaktens expansion i närområdet.

– Det är inte lämpligt att ha ett ungdomshem i anslutning till ett regemente, säger Birgitta Dahlberg, ungdomsvårdsdirektör på SiS.

Pojkar flyttas

Vemyras målgrupp är skolpliktiga pojkar med psykosocial problematik, kriminalitet och missbruk. De kommer att erbjudas plats på andra ungdomshem utifrån det individuella behovet.

– Vemyras medarbetare utför trots våra utmaningar ett mycket bra jobb. Som institutionschef är min första och främsta prioritering nu att säkerställa en god vård- och arbetsmiljö under resten av året, säger Vemyras institutionschef Johanna Karlsson.

Chockat kommunalråd

Kommunalrådet Johan Andersson (C) i Sollefteå blir närmast chockad när SVT:s reporter ger honom beskedet.

– Det var det värsta!

Johan Andersson blir uppenbart överraskad då han inte fått någon information från Statens institutionsstyrelse om avvecklingen.

Formellt beslut i frågan fattas inom några veckor.

Texten uppdateras.

Vad är Vemyra ungdomshem?

SiS ungdomshem Vemyra ligger strax utanför Sollefteå. Från februari 2024 har man tagit emot skolpliktiga pojkar med psykosocial problematik, kriminalitet och missbruk. Tidigare tog Vemyra emot flickor, men ökad ungdomskriminalitet bland pojkar gjorde att man ändrade inriktning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/sis-hemmet-vemyra-i-solleftea-avvecklas

Share the Post:

Related Posts