3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Miljöanpassningen av vattenkraften skjuts upp för fjärde gången

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

SVT har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) för en kommentar till den senaste pausningen fram till juli 2025, men hon har avböjt. I början av maj, innan det blev känt att processen skjutits fram ytterligare ett år, sa hon så här.

– Vi vill förändra hur de här processerna går till.

Rinner ut i sanden

Vad det är som regeringen vill förändra är oklart men enligt uppgifter till SVT tycker vattenkraftägarna att de 2,3 procent av den totala elproduktionen, som enligt den ursprungliga planen skulle försvinna på grund av miljöanpassningen, är för mycket. Och nu befarar många att det inte blir så mycket miljöanpassning alls.

– Självklart finns det en risk för det, vi har Ångermanälven som ett exempel med ett åtgärdsutrymme på 0,1 procent, skulle det minska så blir det väldigt, väldigt lite, säger Marie Werkestam som är ansvarig för miljöanpassningen på länsstyrelsen i Västernorrland.

”Akut läge”

Fritt strömmande vatten bedöms i allt större utsträckning vara en viktig naturresurs och enligt organisationen World fish migration foundation revs 487 dammar i Europa under 2023. Naturskyddsföreningen menar att läget är akut och starkt kritiska till regeringens agerande.

– Våra utrotningshotade arter i åar och älvar håller på att försvinna, vi kan titta på laxen eller ålen som strimlas i turbinerna och vi vet att EU riktar kritik mot Sverige för att inte leva upp till god ekologisk status, säger Karin Lexén, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

I videon som är inspelad den 6:e maj, innan beskedet om den senaste pausningen, utvecklar klimat och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) varför processen kring miljöanpassningen ska göras om.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/miljoanpassningen-av-vattenkraften-skjuts-upp-for-fjarde-gangen

Share the Post:

Related Posts