3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Efter bränderna vid järnvägen – Trafikverket: ”Förstår fullkomligt oron”

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Under måndagen brann en flera mil lång sträcka längs järnvägen i Ånge – och under tisdagen fick räddningstjänsten återigen rycka ut när det brann på en flera hundra meter lång sträcka, då ungefär sex kilometer nordväst om centrala Ånge.

Och bränderna längs sträckan är ingen ovanlighet under sommaren.

Brand efter järnvägen i Ånge

– Det är ganska klassiskt, det är fjolårsgräs och fjolårsväxtligheten som hunnit torka under vintern. När snön försvinner och solen ligger på blir det som fnöske och otroligt lättantändligt, säger Bengt Olsson på Trafikverket.

Rensar vid sidan av spåren

Enligt honom brukar Trafikverket rensa ungefär 20 meter vid sidan av spåren för att det inte ska ta eld och ta fart. En åtgärd som uppenbarligen inte räcker till.

– Vi har försökt med olika typer av lösningar historiskt, med att ha tankvagnar med vatten stående. Svårigheten, eller utmaningen, blir att vi har 14 200 kilometer spår i vårt land. Var ska vi ställa tankvagnarna så de blir vettiga och i närheten av var det kommer hända nästa gång, säger Bengt Olsson.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/efter-branderna-vid-jarnvagen-trafikverkets-svar-pa-bybornas-oro-forstar-fullkomligt

Share the Post:

Related Posts