3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Mittuniversitetets rektor om förslaget om färre distanskurser: ”Ser väldigt allvarligt på det”

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

I ett inlägg på Svenska Dagbladets debattsida i april säger utbildningsminister Mats Persson (L) att regeringen kommer att minska floran av fristående kurser och kurser på distansuniversitet och högskolor. Han ifrågasätter om det är det rimligt att ”prioritera vad som uppfattas som hobby­liknande kurser i högskolan i ett läge när sjukvården och industrin skriker efter kompetens”.

Mittuniversitetets rektor Anders Fällström ser allvarligt på saken.

– Särskilt vad gäller norra Sveriges kompetensförsörjning och kompetensväxling och allt som sker i norra Sverige, säger han.

Befarar minskade anslag

Anders Fällström vet inte hur det här kommer slå. Men ser minskade anslag till Mittuniversitetets utbildningar som en åtgärd av regeringen.

– Vilket leder till betydligt färre studenter i Jämtland, Härjedalen och Västernorrland som kommer att studera. Vi har stora avstånd och vi har distansutbildningar som är väldigt viktiga, säger han.

Mittuniversitetet har 446 fristående kurser, är alla kurser relevanta?

– Om man backar 20 år så fanns det många distanskurser, sommarkurser och fristående kurser, som en del var kanske hobbykaraktär. Det har hänt otroligt mycket sen dess. Jag skulle säga att alla i princip är relevanta. Och många yrken och branscher är beroende av de här kurserna, säger Anders Fällström.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/mittuniversitetets-rektor-om-forslaget-om-farre-distanskurser-hart-slag-mot-norrland

Share the Post:

Related Posts