3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Här simmar årets första älgar

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när årets tre första älgar simmar över älven i ”Den stora älgvandringen”. Foto: SVT

Här simmar årets första älgar

Uppdaterad
Publicerad

Efter tio dagars sändning fick tittarna under onsdagen äntligen se de första älgarna simma i ”Den stora älgvandringen”.

– Älgen har kommit tillsammans med värmen, säger Stefan Edlund, producent för programmet.

De tre första simmarna dök upp strax efter 19 på onsdagskvällen. Att älgarna tog steget redan i dag är inte helt ovanligt.

– Vi har sett variationer från 24 april till 3 maj, det kan skilja sig ganska mycket år till år, säger Stefan Edlund som är producent för ”Den stora älgvandringen”.

Den stora älgvandringen

– Jag blir lika förvånad varje år. Jag vill att de ska simma tidigare varje år men nu när värmefronten skulle komma hade jag stora förhoppningar, säger Edlund.

Starka reaktioner från tittare

Reaktioner från tittare strömmade in när älgarna beslöt sig för att ta sig ett dopp. Edlund berättar att det knappt gick att läsa kommentarerna i den tillhörande chatten.

– Det är många hängivna tittare, det är fantastiskt. De jublar tillsammans med oss. Men jag lider med dem som råkade resa sig från soffan och missade det här, säger Edlund.

”Gjorde det fantastiskt bra”

Hittills i år har tittarna fått se allt från lodjur, björn, utter, havsörn och kungsörn. Enligt Edlund är nästa steg att se hur många älgar som faktiskt kommer simma över i år.

– Älgen är beroende av att iskanten ska släppa. Det är fortfarande väldigt mycket is på flera stället. men de här älgarna gjorde fantastiskt bra för det fanns bara ett ställe att simma på, säger Edlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den stora älgvandringen

Mer i ämnet

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/har-simmar-arets-forsta-algar

Share the Post:

Related Posts