3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Ideell förening i Sundsvall hjälper ekonomiskt utsatta barnfamiljer

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alva Jonsson, grundare till Helping People, har märkt av ett större tryck senaste tiden från personer i ekonomisk utsatthet som söker hjälp – hör henne om vilka som söker hjälp. Foto: Jessica Westholm/SVT

Ideell förening i Sundsvall hjälper ekonomiskt utsatta barnfamiljer

Publicerad

Organisationen Helping People i Sundsvall hjälper personer i svår ekonomisk utsatthet med allt från mat, kläder och möbler. De har märkt ett större tryck och behov av hjälp den senaste tiden, inte minst från barnfamiljer.

– De som haft det tufft får det bara tuffare, säger Madelene som jobbar som volontär.

Allt fler har det tufft med privatekonomin, det visar ny statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. I en ny Sifo-undersökning om barnfamiljer framgår det att barnfamiljer har svårt att betala de grundläggande utgifterna och allt fler tar lån för att få ihop vardagen.

Privata donationer

Alva Jonsson bestämde sig för fyra år sedan att hon ville göra skillnad för människor i svåra ekonomiska situationer. Hon startade gruppen ”Helping people” på Facebook och på bara 24 timmar hade gruppen exploderat med över 600 medlemmar.

– Jag fattade inte vart alla människor kom ifrån när jag såg antalet medlemmar som sökt sig till gruppen, säger Alva.

Via en hyresgästförening lokalt i stan får de låna en lokal för att bedriva organisationen. De har även utöver privata givare flera företag som också hjälper till med donationer.

Fortsatt stöd behövs till utsatta

Madelene Karlsson är volontär och lägger stor del av sin fritid på att finnas på plats då behovet är stort.

– Hjälpen kommer fortsätta behövas framåt. Efter att inflationen stigit skyhögt, hyresavgifterna stiger, elavtalen blir dyrare. Listan kan göras lång och de som haft det tufft får det bara tuffare, säger Madelene.

I videon ovan kan du höra Tomas som ger bort en byrå och hans känslor som givare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/ideell-forening-i-sundsvall-hjalper-ekonomiskt-utsatta-barnfamiljer

Share the Post:

Related Posts