3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Efter stora polistillslaget: Tre överklagar hovrättsdomarna – vill ha prövning i HD

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Målet var det första av flera i Sundsvall det senaste året som handlar om organiserad brottslighet. Den gemensamma nämnaren är den våldsamma striden om knarkmarknaden i norra Sverige mellan de båda kriminella nätverken Foxtrot och Dalen.

Brottsrubriceringarna var bland andra försök till mord och förberedelse till mord. Brott som enligt åtalet skulle ske genom sprängningar och skjutningar på olika platser i Sundsvall i januari i fjol.

Knarkkriget i Sundsvall

I tingsrätten dömdes 20 av de sammanlagt 24 åtalade i varierande grad. Den 21-årige huvudmannen fick elva års fängelse, och han var en av totalt tolv som – i likhet med åklagarsidan – överklagade till hovrätten.

Bakslag

Där blev det dock bakslag för 21-åringen. Hovrätten skärpte i stället straffet till 14 års fängelse och dömde honom dessutom – till skillnad från tingsrätten – för två fall av anstiftan till försök till mord plus för grovt vapenbrott på en punkt.

Nu har hans försvarare, advokat Marin Larsson klagat på domen och vill att Högsta domstolen ska ta upp saken till prövning.

Han har fått respit med att utveckla grunderna i sin ansökan om prövningstillstånd men i grova drag anser han och hans klient att ”hovrätten gjort en felaktig bevisvärdering”.

”Synnerliga skäl”

Även en 30-årig man som dömts till fängelse i två år för vapenbrott vill driva målet till HD. Till det finns ”synnerliga skäl”, och det kan föreligga skäl för resning som det står i inlagan.

En 19-årig man blev friad av hovrätten för förberedelse till mord men dömdes för grovt vapenbrott och fick då straffet sänkt från fem till tre års fängelse. Nu vill också han ansöka om nåd hos HD.

Ingen av de tre har för närvarande någon fast adress.

HD väntas fattas beslut i frågan före sommaren.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/efter-stora-polistillslaget-tre-overklagar-hovrattsdomarna-vill-ha-provning-i-hd

Share the Post:

Related Posts