3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Sollefteåpolitiker i gemensam protest mot sjukhusförslag: ”Mörk och skrämmande utveckling”

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

”Vi måste skapa en annan bild av behovet av akutsjukvård i Sollefteå än det som har beskrivits i rapporten”, menar John Åberg (S), oppositionsråd i kommunen. Foto: SVT

Sollefteåpolitiker i gemensam protest mot sjukhusförslag: ”Mörk och skrämmande utveckling”

Publicerad

Protesterna från Sollefteå växer sig allt starkare mot konsultförslaget om framtiden för Sollefteå sjukhus. Nu har samtliga partier i kommunen ställt sig bakom ett skarpt uttalande mot att sjukhuset skulle reduceras till ”en vårdcentral med övernattning”.

Förslaget från konsultfirman Ernst & Young har, för att uttrycka det milt, inte fallit i god jord i kommunen.

”För oss i Sollefteå kommun är det en oerhört mörk och skrämmande utveckling som beskrivs från konsultföretaget Ernst & Young”, heter det i det uttalande som hela kommunfullmäktige under måndagen ställt sig bakom.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Nedläggning bästa alternativ

Regionen beställde en utredning om framtidens sjukhusorganisation i länet och gav utredarna tre spår att jobba efter: nedläggning av sjukhuset, att rulla tillbaka bandet och återöppna både BB och akutkirurgi eller fortsatt verksamhet som idag.

När konsulterna lade ihop plus och minus fann de att en nedläggning egentligen vore bäst, men föreslog ändå en satsning på äldre multisjuka i Sollefteå.

Kräver att regionen tänker om

Ingen mer hjärtvård, Iva eller strokevård – och 24 medicinska vårdplatser skulle försvinna. Rent ekonomiskt skulle det spara in drygt 70 miljoner.

Politikerna i kommunfullmäktige menar att utredarna helt missat att räkna med den pågående utvecklingen i kommunen med etableringen av regementet och satsningen på flygbränslefabriken i Långsele.

”Måste visa hur behovet av akutsjukvård ser ut”

Uppropet avslutas med ett krav till regionpolitikerna:

”Vi kräver därför, oavsett partifärg, att ni ska se till samtliga länsinvånares behov vid kommande beslut i den här frågan.”

– Nu måste Sollefteå tydligt visa hur behovet av akutsjukvård ser ut i Sollefteå, säger John Åberg (S), oppositionsråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/sollefteapolitiker-i-gemensam-protest-mot-sjukhusforslag-mork-och-skrammande-utveckling

Share the Post:

Related Posts