3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Kommunalrådet Johan Andersson (C) om sjukhusförslaget: ”I praktiken en nedläggning”

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sollefteå sjukhus får ta ner skylten helt om utredarnas förslag blir verklighet, menar Johan Andersson (C), kommunalråd i Sollefteå. Hör hans vassa kritik i klippet. Foto: SVT

Kommunalrådet Johan Andersson (C) om sjukhusförslaget: ”I praktiken en nedläggning”

Uppdaterad
Publicerad

Omdömet över sjukhusutredningen är stenhårt från Johan Andersson (C), kommunalråd i Sollefteå. Han likställer förslaget att Sollefteå sjukhus ska inriktas på vård av äldre multisjuka med en nedläggning av sjukhuset.

På fredag träffar han regionledningen och budskapet från Sollefteå blir tydligt; Det här går man inte med på.

Efter regionvalet var de tre samarbetspartierna M, C och S allt annat än överens om hur man skulle göra med Sollefteå sjukhus. Lösningen blev att beställa en extern utredning som fick tre alternativ att jobba efter;

Det första var att avveckla sjukhuset i sin nuvarande form, det andra var att återöppna både BB och akutkirugi och det tredje var att låta verksamheten rulla på som idag.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Tre direktiv blev ett fjärde förslag

Häromdagen lämnades en första rapport över från utredarna på konsultfirman Ernst & Young – som valde ett eget, fjärde alternativ: En satsning på vård av äldre samtidigt som all övrig slutenvård skulle tas bort.

– Jag trodde inte att det skulle bli så illa, säger Johan Andersson.

– Man vill ta bort den medicinska avdelningen, den välfungerande operationsverksamheten inom ortopedi, barnplatserna, IVA och även övergå till dagöppet på akutmottagningen.

Hett möte med regionledningen

I juni ska regionpolitikerna bestämma sig för hur man vill göra med utredarnas förslag. Men redan nu på fredag träffar Johan Andersson – tillsammans med politiker från andra kommuner – regionledningen för att diskutera innehållet i utredningen.

Anderssons budskap till regionen på fredag kommer bli lika kärvt som enkelt:

– Det här kan inte vara ett alternativ. Man inte släcka ner utvecklingen i en del av regionen, säger han.

Se och hör honom utveckla sitt resonemang i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sjukhusstriden i Sollefteå

Mer i ämnet

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/kommunalradet-johan-andersson-c-om-sjukhusforslaget-i-praktiken-en-nedlaggning

Share the Post:

Related Posts