3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Elever i Sundsvall överdoserade på skola – vapes innehöll narkotika

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

E-cigaretter eller vapes har blivit populära bland unga. I Sundsvall fick flera elever åka till sjukhus efter att ha vejpat på skolan i januari. Nu visar det sig att innehållet var narkotikaklassat. Foto: TOLGA AKMEN

Elever i Sundsvall överdoserade på skola – vapes innehöll narkotika

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Sundsvall har nu fått provsvaren från nationellt forensiskt center, NFC. De vapes som togs i beslag sedan flera ungdomar förts till sjukhus efter överdoser, innehöll fyra olika narkotikaklassade substanser.

Det var i januari som flera elever på en skola i Sundsvall fick åka ambulans till sjukhus efter att ha vejpat e-cigaretter.

Eleverna är under 15 år.

Av analysen som gjorts framgår att cigaretterna innehöll två olika THCP- preparat och två olika HHC-substanser, som nyligen blev klassade som narkotika.

Cannabisliknande ämnen- uppmaning till föräldrar

HHC är en semisyntetisk cannabinoid som narkotikaklassades i Sverige under 2023.

THCP-substanserna blev klassade som narkotika i januari i år.

Polisen säger att det finns anledning för föräldrar att vara uppmärksamma på om deras barn använder vapes.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här berättade polisen Henrik Blusi och ungdomarnas tillstånd när de hittades och hur överdoserna hanterades. Foto: Arkiv, Anna Beijron/SVT

VAD INNEHÖLL VAPESEN?

I provsvaret framgår att följande substanser fanns i de analyserade vapesen i Sundsvall:

  • Hexahydrocannabinol (HHC)
  • Hexahydrocannabinolacetat (HHC-acetat)
  • delta-9 tetrahydrocannabiforol (THCP)
  • delta-8 tetrahydrocannabiforol (THCP)

NFC:s kommentar: Substanserna HHC-acetat, delta-9-THCP och delta-8-THCP har 2024-01-16 blivit upptagna i Läkemedelsverkets förteckning över narkotika och anses därefter vara narkotika enligt narkotikastrafflagen.

E-cigaretter, eller vapes som de också kallas, är batteridrivna och har en behållare med ”e-vätska” som består av bland annat nikotin och smakämnen som banan, äpple och cola.

Vätskan hettas upp och omvandlas till ånga som man drar ner i lungorna. Men en del vapes kan innehålla narkotikaklassade substanser.

källa: polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/elever-i-sundsvall-overdoserade-pa-skola-vapes-inneholl-narkotika

Share the Post:

Related Posts