3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Experten: ”Höga hyrorna för butikslokaler ligger kvar trots att inflationen gått ner”

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert på Svensk Handel. förklarar i videon varför så många butiker bland annat i Sundsvall har svårt med lönsamheten trots att inflationsökningen hejdats och utvecklingen vänt. Foto: Svensk Handel / SVT arkiv

Experten: ”Höga hyrorna för butikslokaler ligger kvar trots att inflationen gått ner”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste två årens inflationsökning i Sverige har lett till chockhöjningar av hyrorna för butiksägarna bland annat i Västernorrland. Men trots att inflationstakten nu dämpats ligger hyresnivåerna kvar för de butiksägare som ”sitter fast” i kontrakt sedan tidigare.

Elisabet Elmsäter Vegsö, näringspolitisk expert på Svensk Handel. förklarar fenomenet i videon.

Inflationsökningen har lett till att hyrorna för butiksägare i Sverige har höjts med i genomsnitt runt 20 procent på bara ett par år. Det här visar siffror från Svensk Handel.

Nu när konjunkturen börjat vända och inflationen bromsats så ligger hyrorna kvar på samma nivå – och förhandlingar om nya hyror utgår också därifrån, trots de förändrade omständigheterna.

Den butiksinnehavare som tecknar ett helt nytt hyreskontrakt och så att säga börjar på noll har däremot helt andra förutsättningar.

Varför? Elisabet Elmsäter Vegsö utvecklar det hela i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/experten-om-krisen-for-handeln-hoga-hyresnivaerna-ligger-kvar-trots-att-inflationen-gatt-ner

Share the Post:

Related Posts