Expertens ord i rätten: ”Det här är Münchhausen by proxy”

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under rättegången frågade mammans försvarare Christian Shumkov i vilket syfte Björn Lundin hördes i rätten. Hör ljud från vittnesmålet i klippet. Foto: Sara Carlzén/SVT, Illustration: Ylva Holmgren/SVT

Expertens ord i rätten: ”Det här är Münchhausen by proxy”

Uppdaterad
Publicerad

Flickan i Ångermanland har blivit utsatt för misshandel genom förfalskning av symptom.

Det menar experten Björn Lundin, som hördes i rätten under torsdagen.

Björn Lundin är barn- och ungdomspsykiatrier och anlitades av socialtjänsten för att skriva ett utlåtande gällande flickan i Ångermanland.

Flera orosanmälningar hade gjorts där anmälaren uttryckte oro för att flickan utsattes för Münchhausen by proxy, eller misshandel genom förfalskning av symptom.

Mamma i Ångermanland misstänks ha gjort sitt barn sjukt

Något som Björn Lundin slår fast.

– Så här ser Münchhausen by proxy ut – det här är det, säger han i rätten.

Pekar på mönster i barnets journaler

Björn Lundin berättar att i sin utredning har han gått igenom flickans journaler och tittar på vem som varit med barnet på sjukhus, och går igenom tidsförloppet.

Han observerar ett mönster av att undersökningar och fynd inte gör sjukvården klokare och de hittar ingen behandling som flickan svarar på.

– Journalmaterialet och sjukhistorien stöder inte någon naturlig förklaring, och den slutliga pusselbiten är hur snabbt flickan blir bra när hon skiljs ifrån mamman, säger Björn Lundin i rättegången.

Försvaret om psykiatrikerns vittnesmål

När SVT Västernorrland pratade med mammans försvarare Christian Shumkov efter Björn Lundins vittnesmål kommenterade han påståendena om att flickan ska ha utsatts för Münchausen på proxy.

– Det är slutsatser som han har gjort utifrån olika somatiska sjukdomsbilder och jag tycker att de slutsatserna är felaktiga, säger Christian Shumkov.

Hör Björn Lundins vittnesmål i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mamma i Ångermanland misstänks ha gjort sitt barn sjukt

Mer i ämnet

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/expertens-ord-i-ratten-det-har-ar-munchhausen-by-proxy

Share the Post:

Related Posts