Det stora gängmålet i Sundsvall: Hovrätten skärper straffet för huvudmannen

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Hovrätten för nedre Norrland har prövat misstankarna mot 14 personer av de urspungrligen 24 åtalade i målet.

I stora delar har hovrätten fastställt tingsrättens dom. Men med några undantag.

Skottlossning i Bosvedjan i Sundsvall

Den 21-årige huvudpersonen med koppling till det kriminella Foxtrotnätverket fick elva års fängelse i Sundsvalls tingsrätt, bland annat för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Där skärper alltså hovrätten påföljden till fängelse i 14 år. Ett skäl till det är att hovrätten ser mycket allvarligt på de två planerade balkongsprängningarna mot gängrivaler i Sundsvall.

”Likgiltighetsuppsåt”

Hovrätten har kommit fram till att huvudmannen agerat med så kallat likgiltighetsuppsåt i förhållande till att personer som befunnit sig i lägenheter invid den balkong där bomben placerades hade kunnat dö om sprängningen hade lyckats.

”En person som förmår någon att försöka spränga en bomb med 2,2 kilo dynamit på en balkong måste förstå att det finns en avsevärd risk för att personer som befinner sig i lägenheten intill balkongen riskerar att dö om bomben exploderar”, säger rättens ordförande, hovrättsrådet Fredrik Johnsson i ett pressmeddelande.

21-åringen döms därför också för anstiftan till mord i två fall plus grovt vapenbrott.

Frias för skjutningen i Bosvedjan

När det gällde den del av åtalet i målet som handlar om mordförsöket i Bosvedjan i Sundsvall i december 2022 – det som blev inledningen till det våldseskalerande gängkriget i landet under förra året – så fick inte åklagarsidan gehör i hovrätten heller.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/det-stora-gangmalet-hovratten-skarper-straffet-for-huvudmannen

Share the Post:

Related Posts