Swishlistan i Sundsvall: Man i 30-årsåldern frikänns helt

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Mannen är en av de över 100 privatpersoner i Sundsvallsområdet som finns med på den lista som visar Swishinbetalningar till en 28-åring som dömts för grovt narkotikabrott, där det bland annat handlar om hantering av kokain.

Mannen är också en av de fem på listan som åtalats, i ett försök från polis och åklagare att testa om den stödbevisning de anser finns räcker för fällande domar.

Swishlistan i Sundsvall

Några narkotikabeslag finns inte, inte heller några analyser som visar på förekomst av narkotika i blodet hos de misstänkta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Swishlistan – höstens snackis i Sundsvall. Få en sammanfattning på en minut. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Chattande om knark

Men chattkonversationerna om knarkaffärer i omedelbar anslutning till de Swishbetalningar som gjorts till den 28-årige kokainlangaren är bevis nog. Det menar extra åklagare Dennis Jernberg som väckt åtalen mot de fem på Swishlistan.

Förra veckan hölls den första av rättegångarna, och i dag fredag kom Sundsvalls tingsrätts dom i målet: Den åtalade mannen frias helt från misstankarna.

Tingsrätten konstaterar bland annat att det inte framgår av utredningen om den 28-årige mannen som den åtalade swishat pengar till gjort sig skyldig till försäljning av narkotika.

I det stora gängmålet dömdes 28-åringen för grovt narkotikabrott, men det avsåg hantering av ett större kokainparti.

”Bygger på antaganden”

Domstolen anser att åtalet för narkotikabrott ”bygger på flera antaganden som inte är visade i målet.” Inget beslag eller något annat bevisar att mannen i 30-årsåldern faktiskt köpt kokain av den knarkbrottsdömde 28-åringen. Det har inte heller bevisats att 28-åringen överlåtit någon narkotika över huvud taget, menar rätten.

Sundsvalls tingsrätt skriver sammanfattningsvis att ”det saknas bevisning till stöd för flera av åklagarens påståenden.”

Andreas Bergström, lokalpolischef i Medelpad, har tidigare sagt att fällande domar i de fem ”pilotfallen” kan innebära att fler personer på listan kommer att utredas för narkotikabrott.

Patrik Sundlöf, förundersökningsledare vid polisen i Medelpad, kommenterar domen och konsekvenserna av den här senare under dagen.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/swishlistan-i-sundsvall-man-i-30-arsaldern-frikanns-helt

Share the Post:

Related Posts