3E Media AB, Ljunganbladet och Hallsta Print

Polischefen om kroglistan i Sundsvall: ”Skulle ske ett våldsbrott”

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Den 24 januari förra året, bara ett par dygn före polisens stora tillslag mot gängbrottsligheten i Sundsvall, berättade bland andra SVT Nyheter Västernorrland om polisens ”svarta lista” till Sundsvalls krögare.

På listan fanns namnen på nio unga män som polisen ville att krögarna skulle portförbjuda ”på grund av deras kriminella livsstil”.

Knarkkriget i Sundsvall

De nio hade dokumenterade eller misstänkta kopplingar till kriminella nätverk sedan tidigare.

Listan blev omedelbart omdiskuterad, och polisen anmäldes snart till JO. Ett av skälen till det var att polisen vid tidpunkten inte hade några konkreta grova brottsmisstankar mot någon av de nio på listan.

Tips om gänguppgörelse

Nu när JO riktat skarp kritik mot polisens svarta kroglista vill Andreas Bergström, chef för lokalpolisområde Medelpad, ge en förklarande bakgrund till att listan upprättades och delades ut till krögarna.

Polisen hade underrättelseuppgifter om att en våldsam gänguppgörelse skulle ske i Sundsvall i närtid. I ledningsgruppen diskuterades det febrilt om vilka åtgärder som skulle kunna vidtas.

– Där och då mellan 0–72 timmar var det en risk för en våldskonfrontation i Sundsvall. Det här var en avvägning utav lägesbilden vi hade då, vilka det var som förekom någonstans. Men vi kommer att ta med oss den här erfarenheten, säger han bland annat.

Se och hör honom i videon här ovan.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/polischefen-om-svarta-kroglistan-i-sundsvall-vi-hade-kort-om-tid-och-sag-over-mojligheten

Share the Post:

Related Posts