3E Media AB, Ljunganbladet och Hallsta Print

JO kritiserar Polismyndigheten för ”kroglistan” i Sundsvall

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Det var i januari förra året som polisen uppmanade krögare i Sundsvall att porta nio personer från krogar i kommunen. Foto: SVT/TT

JO kritiserar Polismyndigheten för ”kroglistan” i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

En lista på personer med misstänkta kopplingar till kriminella nätverk delades ut till krogar i Sundsvall av polisen. Uppmaningen från polisen var att personerna på listan inte skulle få besöka krogarna.

Idag kom beskedet att Justitieombudsmannen kritiserar beslutet.

I januari 2023 uppdagades det att Polisen i Sundsvall tagit fram en lista med namn och bild på nio personer som ansågs vara kopplade till kriminella nätverk.

Den listan delades sedan ut till olika krogar och restauranger i Sundsvall med begärt krogpersonalen att inte låta personerna på listan besöka krogarna.

Listan anmäldes därefter till Justitieombudsmannen av en person som fanns med på listan.

Saknar rättsligt stöd

I JO:s beslut om den så kallade ”kroglistan” konstaterar man att uppgifterna som lämnades ut med listan omfattades av sekretess och att det saknade rättsligt stöd.

Förutom att listan kritiseras på grund av bristande stöd i lagstiftning ställer sig JO Per Lennerbrant frågande till att från polisens sida inte redovisat vilka övervägande som gjorts innan uppgifterna lämnades ut.

”Agerandet är anmärkningsvärt och jag ser allvarligt på det inträffade”, skriver han i beslutet.

SVT söker Polisen i Medelpad för en kommentar.

Texten uppdateras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/jo-kritiserar-polismyndigheten-for-kroglistan-i-sundsvall

Share the Post:

Related Posts