Regeringen utreder hårdare regler på HVB-hem – ministern: Gängkriminella kan idag ha kontroll över ungdomarna

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Både personal och ungdomar på HVB-hem vittnar idag om hur lätt det är att ta in droger och vapen på hemmen. Och när inte mobiltelefoner heller går att förbjuda kan gängkriminella fortsätta kontrollera ungdomarna. Det säger socialförsäkringsminister Camilla Waltersson Grönvall (M) till SVT Västernorrland.

– Man måste kunna garantera en säkerhet och trygghet för ungdomarna och med dagens lagstiftning kan vi inte det, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).

Förslag väntas i maj

Dagens lagstiftning innebär att HVB-hem måste ta stor hänsyn till ungdomarnas integritet och i början av maj ska utredaren presentera sina förslag. Därefter ska de ut på remiss innan det kan fattas några politiska beslut om en lagändring. Och att det behövs håller även tillsynsmyndigheten med om.

”Lagarna är inte skrivna med tanke på dagens grova kriminalitet, de behöver ändras” sa Marie Åberg, avdelningschef på Inspektionen för vård och omsorg till SVT Västernorrland i februari 2023.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/regeringen-utreder-hardare-regler-for-ungdomar-pa-hvb-hem-ministern-gangkriminella-kan-idag-ha-kontroll-over-ungdomarna

Share the Post:

Related Posts