Ny podd om Swishlistan i Sundsvall – två utpekade berättar: ”Jag vågade inte gå ut”

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Det är journalisten Robin Jonsson och producenten Hannah Engberg som producerat minidokumentären för Podme, som publiceras med början den 21 mars.

I två avsnitt träffar de poliser, åklagare, lagmän, journalister som bevakat det hela – och inte minst två av de personer som fanns med på listan. De sistnämnda intervjuas anonymt.

Swishlistan i Sundsvall

Vissa hängs ut

– Vår utgångspunkt var att Sundsvall var en stad där många känner varandra och som plötsligt hamnar i en situation där vissa hängs ut och andra dömer. Utan att någon rättegång eller misstanke mot dem från åklagare förts fram, säger Robin Jonsson till SVT.

Listan blir offentlig

I podden träder bland flera ”Filip” fram. Han berättar om känslorna som uppstår när han inser att hans namn finns med på den lista som blivit offentlig i samband med att förundersökningen i det stora gängmålet i Sundsvall förra året offentliggjordes.

På listan finns namn på hundratals privatpersoner, de flesta från Sundsvallsområdet, som gjort swishinbetalningar till en 28-årig man som senare dömdes för grovt narkotikabrott i gängmålet.

Samma namn

När listan sprids blixtsnabbt via nätet dras det snabbt slutsatser att alla personer som gjort inbetalningar till 28-åringen i och med detta är knarkköpare.

– Det är ju många som har berättat. En person blev misstänkliggjord för att någon annan med samma namn fanns med på listan, säger Robin Jonsson.

Den åtalade ska få förklara

Varför listan publicerades är en komplicerad fråga. Enligt åklagaren är det rutin att lägga fram namn på potentiella köpare för att den åtalade ska kunna få en chans att förklara transaktionerna.

I klippet ovan berättar Robin Jonsson mer om podden. Där kan du även höra delar av den.

Onsdagens rättegång mot en man i 30-årsåldern som figurerat på swishlistan är den första och blir alltså ett pilotfall.

Mannen nekar till narkotikabrott. Domen i målet meddelas senare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vill du veta mer om Swishlistan? Här hör du historien på en minut. Foto: Fredrik Israelsson/SVT

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/ny-podd-om-swishlistan-i-sundsvall-vill-vi-ha-ett-samhalle-dar-man-ar-domd-utan-att-vara-domd

Share the Post:

Related Posts