3E Media AB, Ljunganbladet och Hallsta Print

Åklagaren förvånad över uppmärksamheten: ”Det fanns ingen hemlig agenda kring Swishlistan i Sundsvall”

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

I podden ”Swishlistan som skakade Sundsvall” ställs frågan om hur Swishlistan kunde bli offentlig och hur de som fanns med på listan drabbades.

Framför allt ställs frågan hur polis, Sundsvalls kommun och enskilda politiker kunde använda Swishlistan och de namn som finns på den som ett slagträ för en egen agenda.

Knarkkriget i Sundsvall

”Inga konstigheter”

Kammaråklagare Henrik Wallin anser sig ha följt rutinerna när han lämnade in förundersökningen i det stora gängmålet – inklusive Swishlistan – i Sundsvall i slutet av förra sommaren.

I den aktuella delen gällde det misstankar mot en 28-åring för att ha tagit emot betalningar för knarkförsäljning via Swish. Telefonnumren till personerna på listan var maskerade men inte namnen:

– Det är inga konstigheter. För att den åtalade ska kunna försvara sig måste han ju veta vem som swishat pengar till honom, säger Henrik Wallin.

”Inte misstänkt för brott”

Men han är kritisk också. Mot bland annat polisen som i flera fall kommenterat listan och uttalat sig kring de som finns med på ett sätt som kan uppfattas som att de misstänks för brott.

– Det räcker inte med att finnas med på listan för att vara misstänkt. Det krävs kompletterande utredningar också, säger Henrik Wallin som inte är den som lett förundersökningarna kring några av personerna på Swishlistan. De har gjorts separat av kollegan Dennis Jernberg på åklagarkammaren i Sundsvall.

I videon ovan utvecklar kammaråklagare Henrik Wallin sitt resonemang.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/aklagaren-det-ar-inga-konstigheter-forvanad-over-uppmarksamheten-for-swishlistan

Share the Post:

Related Posts