3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Kvinna från Ångermanland åtalas – misstänks ha försökt mörda sitt eget barn

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

En kvinna från Ångermanland åtalas för synnerligen grov misshandel och försök till mord på sitt eget barn. Foto: SVT Design

Kvinna från Ångermanland åtalas – misstänks ha försökt mörda sitt eget barn

Uppdaterad
Publicerad

I fyra månader har kvinnan suttit häktad med stränga restriktioner. Nu åtalas hon för synnerligen grov misshandel och försök till mord på sitt eget barn som är i förskoleåldern.

”Det fanns en fara för att handlingarna skulle leda till XXs död”, står det i åtalet.

SVT Västernorrland har tidigare avslöjat att en kvinna från Ångermanland sitter häktad misstänkt för att ha skadat sitt eget barn.

Nu åtalas kvinnan misstänkt bland annat för att ha misshandlat barnet så att barnet fått blodförgiftning som varit livshotande.

Kvinnan, som förnekar brott, är sedan tidigare ostraffad.

Åklagaren: ”Visat synnerligen hänsynslöshet och råhet”

I åtalet beskriver åklagarna bland annat hur kvinnan ska ha ”tillfört bakterier genom att förorena infarter (venkateter, reds anm) alternativt injicera föroreningar i infarterna. Av misshandeln uppstod dels sepsis (blodförgiftning) som var livshotande, medvetandeförlust och kramper”.

Barnet ska även ha fått multiorgansvikt efter den synnerligen grova misshandeln.

Enligt åtalet är det endast på grund av vården som mordförsöket inte fullbordades, då det livshotande tillståndet kunde hävas av sjukvården.

Brotten ska ha begåtts under 1 januari till den 24 augusti förra året.

Münchausen by proxy

Bland bevisningen finns bland annat ett vittnesförhör med en barnpsykiatriker, där det ska framkomma att mammans agerande under brottstiden stämmer väl överens med hur Münchausen Syndrome by Proxy (barnmisshandel genom förfalskning av symptom) yttrar sig. Enligt åtalet framkommer det dessutom att den misstänkta kvinnans nära anhörig har beskyllt henne för att ha ”münchausen”.

Texten uppdateras.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Redan i februari kunde SVT Västernorrland avslöja att en kvinna från Ångermanland misstänks för grovt brott mot sitt eget barn. Hör mer om fallet i videon. Foto: Stina Ahlinder/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/kvinna-fran-angermanland-atalas-misstanks-ha-forsokt-morda-sitt-eget-barn

Share the Post:

Related Posts