3E Media AB, Ljunganbladet och Hallsta Print

Katten Doris fick salmonella – så märkte Tomas att något var fel

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

För två veckor sedan fick Doris tillbringa tre nätter hos veterinären efter att hon konstaterats smittats av salmonella.

Hon är ett av de totalt 204 katter i landet som testat positivt under perioden januari-mars i år. Förra året var den siffran 91.

När blir katterna oftast smittade?

Under vårvintern när det är vanligt att mata fåglar vid fågelbord är det stor risk att salmonellasmitta sprids via fåglarnas avföring. Därefter kan katten smitta människor och andra djur. Att hålla katter borta från fågelbord är smart för att försöka hindra katten att smittas av salmonella.

I klippet får du träffa Doris och husse Tomas.

SALMONELLA

Salmonella är en gramnegativ stavformad tarmbakterie som tillhör familjen Enterobacteriaceae.

Infektion med salmonella är en av våra mer kända och viktigare zoonoser (sjukdom eller smitta som kan spridas mellan djur och människa).

Infektion med salmonella sker vanligen oralt. Bakterien kan föröka sig i tarmen och orsaka skador på tarmslemhinnan med bland annat diarré som vanlig påföljd. Oavsett om en infekterad individ har symtom eller inte så kan bakterien utsöndras med avföringen. Nya individer kan smittas genom direktkontakt med smittad människa eller djur, eller indirekt via till exempel kontaminerade livsmedel eller kontaminerat vatten.

Smittspridningen underlättas av att salmonella kan överleva länge i omgivningen och under gynnsamma betingelser även tillväxa.

Salmonella regleras tillsammans med andra smittsamma sjukdomar i både svenska lagar, förordningar och föreskrifter samt i EU:s lagstiftning.

Källa: Statens Veterinärmedicinska Anstalt

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/doris-drabbades-av-salmonella-sa-markte-husse-tomas-att-nagot-var-fel

Share the Post:

Related Posts