3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Kritiserad nedläggning och en besvärande muthärva – turerna runt Viskananstaltens nedläggning

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här sammanfattar reportern det som kallades skandal av en riksdagsledamot – och Beatrice Ask (M), dåvarande justitieminister, duckade för kravet att undersöka hanteringen av Viskananstalten. Foto: SVT

Kritiserad nedläggning och en besvärande muthärva – turerna runt Viskananstaltens nedläggning

Publicerad

Det blev en intensiv debatt när det stod klart att kriminalvården ville lägga ner Viskananstalten år 2009. Alternativa planer presenterades men förkastades. Hanteringen var ”en ren skandal”, dundrade en riksdagsledamot och krävde att justitieministern agerade.

Känslorna var upprörda hos många – kommunpolitiker i Ånge, facket på anstalten, de anställda och bland riksdagspolitiker – om nedläggningsbeslutet och hanteringen av hela frågan.

Grovt mutbrott

Läget lugnades inte direkt ner när det visade sig att en hög chef inom Kriminalvården, som var ansvarig för just fastigheter, misstänktes för grova mutbrott. När han senare fälldes i domstol 2014 var den hittills största mutskandalen inom en svensk myndighet ett faktum.

Det kom kraftig kritik mot hela hanteringen, men justitieministern ville inte kommentera situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/kritiserad-nedlaggning-och-en-besvarande-mutharva-turerna-kring-viskan-2009

Share the Post:

Related Posts