3E Media AB, Ljunganbladet och Hallsta Print

Följ med på en rundtur i helrenoveringen av Viskananstalten

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Det blir en tur bland plank, grävskopor och byggplast på Viskananstalten i Ånge. Än är det mycket jobb kvar att göra innan de första intagna kan flytta in, men det ska vara klart i januari 2025 lovar han.

Under ledning av Hans-Erik Hedenström, kriminalvårdsinspektör och säkerhetsansvarig, får vi se den blivande anstalten inifrån. Vi inspekterar de nya cellerna, testar låsen och kikar på vaktbåsen. Vissa delar är för hemliga för att visas upp, men vi tittar på verkstäderna, storköket, matsalen, idrottshallen och allt annat som ska finnas i anstalternas värld.

Det handlar om en total makeover för Viskan – en byggresa från slitet 70-tal till moderna faciliteter med plats för 144 intagna. Se rundturen i videon.

Säkerhetsklasser på anstalter

Kriminalvården delar in sina anläggningar i tre säkerhetsklasser:

• Säkerhetsklass 1. Den högsta säkerheten bland slutna anstalter. Ska hantera de mest riskfyllda intagna som dömts för allvarliga brott.

• Säkerhetsklass 2. Slutna anstalter med lägre säkerhetsnivå. Fortfarande en hög säkerhet. Intagna från klass 1-anstalter som skött sig kan flyttas till en klass 2-anläggning. Viskan blir en klass 2-anstalt.

• Säkerhetsklass 3. En öppen anstalt som saknar direkta rymningshinder.

Den högsta säkerhetsklassen finns på sju anstalter i Sverige. Tre av dessa, Saltvik, Hall och Kumla, har dessutom särskilda säkerhetsavdelningar.

Källa: Kriminalvården

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/folj-med-pa-en-rundtur-i-helrenoveringen-av-viskananstalten

Share the Post:

Related Posts