3E Media AB, Ljunganbladet och Hallsta Print

Skolpersonal i Sundsvall utbildas om droger – ska förebygga missbruk hos unga

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

ANDTS står för alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel om pengar. Personalen ska medverka i ett nätverk som kan dela med sig av vad som händer på just deras skola. Som till exempel vilka droger som de ser är i omlopp på sin skola eller fritidsgård.

– Nu ska de finnas på plats för att möta elever och frågor från kollegor. Man har lite mer kunskap. Det vi vet från tidigare insatser är att skolan bjudit in en föreläsare men när de går därifrån händer inte så mycket, säger Robert Gatugård, narkotikasamordnare vid socialtjänsten i Sundsvall.

Nyligen utbildades 20 nya coacher under fyra dagar med föreläsningar av polisen, socialtjänsten och fältverksamheten. Coacherna får även tillgång till ett digitalt kunskapscentrum och möjlighet till egen kompetensutveckling.

Jobbar tillsammans i nätverk

Ingela Flodén Olsson arbetar som skolsköterska på Nivrenaskolan i Sundsvall och gick utbildningen för ett år sedan.

– Jag har ju arbetat som skolsköterska här i nio år och har haft samtal med elever kring de här frågorna men nu finns även nätverket med de andra coacherna som en viktig tillgång där vi kan dela erfarenheter, säger Ingela Flodén Olsson.

Hur har coacherna påverkat det drogförebyggande arbetet?

– Det vi vet är att på skolorna gör man mer än tidigare vad det gäller föräldramöten och nätverkande. Vissa skolor gör inget andra gör mer, säger Robert Gatugård.

Hör Robert Gatugård och Ingela Flodén Olsson berätta om arbetet i klippet.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/skolpersonal-i-sundsvall-utbildas-om-droger-ska-forebygga-missbruk-hos-unga

Share the Post:

Related Posts