3E Media AB, Ljunganbladet och Hallsta Print

Det stora gängmålet i Sundsvall: Åklagarna kräver straffskärpning

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

De senaste veckorna har hovrättsförhandlingarna i målet hållits i Attunda tingsrätt, av säkerhetsskäl.

Under tisdagen och onsdagen hålls slutanförandena. Åklagarna å sin sida kräver straffskärpning över i stort sett hela linjen.

”Vi kommer att yrka på straffskärpning i alla fall utom ett”, skriver vice chefsåklagare Karin Everitt i ett mail till SVT.

Den 1 november kom tingsrättsdomen i ett av de hittills största målen om gängbrottslighet i Sverige. Det handlar i utgångspunkt om en strid mellan de både kriminella nätverken Foxtrot och Dalen om knarkhandeln i Sundsvallsområdet.

Småbarnsmamma fick sju år

Sundsvalls tingsrätt dömde då 20 av de totalt 24 misstänkta i målet till varierande straff. Den 21-årige huvudmannen dömdes till elva års fängelse för bland annat förberedelse till mord och grovt narkotikabrott.

En 38-årig småbarnsmamma som förvarat både vapen och ett kilo kokain hemma hos sig och även använts som lockbete när en gängrival skulle skjutas dömdes till fängelse i sju år. Hon överklagade först domen via sin försvarare, men har sedan återkallat sitt överklagande.

De flesta av de fängelsedömda överklagade sina domar. Men även åklagarsidan ansåg att målet skulle prövas i Hovrätten för nedre Norrland. Framför allt tyckte man inte att man fått rättens gehör när det gällde skjutningen i bostadsområdet Bosvedjan då en man skadades.

Ny bevisning

Lagom till huvudförhandlingen i hovrätten lade åklagarna fram ny bevisning när det gäller just mordförsöket i Bosvedjan, där de menar att de nu kan knyta en av de misstänkta till brottsplatsen.

Försvararna till de åtalade som mot sitt nekande dömts till fängelse i målet anser å sin sida att deras klienter ska frikännas, och i andra hand få sin påföljder sänkta.

Hovrättens dom meddelas om några veckor.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/det-stora-gangmalet-i-sundsvall-aklagarna-kraver-straffskarpning

Share the Post:

Related Posts