3E Media AB, Ljunganbladet och Hallsta Print

Storinvesterare till Ångesatsning presenteras inom kort

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matilda Afzelius, Nordenchef för RES Renewable, var på plats när markköpet klubbades av politikerna i Ånge. Inom ett par månader kommer bolaget kunna presentera investerare som ska göra den stora ekonomiska satsningen i kommunen. Erik Lövgren (S), kommunalråd i Ånge, till höger. Foto: SVT

Storinvesterare till Ångesatsning presenteras inom kort

Publicerad

Markköpet är klart – nu väntar nästa avgörande steg för vätgasframtiden i Ånge. Inom kort hoppas projektbolaget RES Renewable kunna presentera den storinvesterare som slutligt ska äga anläggningen i Alby.

– Det är väldigt mycket pengar som kommer krävas, säger RES Nordenchef.

Det är en omfattande satsning som planeras i Ånge, men projektet har blivit försenat ett par år – nu sätts startdatum för kommersiell drift till någonstans 2028/2029.

– Ja, det blir lite senare, det är ett komplext projekt där det händer mycket på vägen och processen är också beroende av olika tillståndsfrågor, säger Matilda Afzelius, Nordenchef på RES Renewable.

”Pengarna hittills småpotatis”

Efter markköpet väntar nu nästa avgörande steg, att skriva avtal med det företag som slutligen ska äga anläggningen i Alby.

– Vi är ju projektutvecklare, men den stora investeringen kommer att göras av den partner som kommer in, den som blir slutlig ägare av anläggningen, säger Matilda Afzelius.

– Både markköpet och de utvecklingspengar vi har lagt, runt 20 miljoner, är småpotatis i sammanhanget, säger hon.

Besked om storinvesterare inom kort

Vilka investerare pratar ni med just nu?

– Vi pratar med en rad investerare, säger Afzelius, som inte vill gå in på vilka företag det rör sig om, men säger att ett besked ska komma inom en eller par månader.

SVT har ju presenterat en beräkning av det totala elbehovet om samtliga planerade projekt i länet blir av – är du bekymrad över att det kan bli en hård konkurrens om elen?

– Nej, inte för vår anläggning, vi har en bra anslutning och den kommer att ta oss vidare, säger Matilda Afzelius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/storinvesterare-till-angesatsning-presenteras-inom-kort

Share the Post:

Related Posts