Skolhunden Mimmi hjälper elever i Ånge – ”Man kan gosa med henne”

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Trots att hon är liten gör hon stor nytta. Elevernas förtroende har hon redan. Nu väntar bara psykologiska lämplighetstester innan hon kan påbörja en utbildning till social tjänstehund.

– Man lugnar ner sig när man är med Mimmi, konstaterar Linnéa Sundström Wiklund i årskurs 5.

Skolhundar och allergier

I Ånge kommun finns redan två skolhundar, och nu kan Mimmi bli den tredje. Varje fredag är hon med på resursskolan. Hundarna skänker lugn och trygghet.

– Vi ser att våra hundar söker sig till de elever som kanske behöver det mest, konstaterar biträdande skolchefen Eva-Lena Årmyr.

Det gäller att ha en hund som är ”allergivänlig”, även om det inte finns några helt allergisäkra hundar.

Hundarna minskar frånvaron

Hundarna används i flera av kommunens grundskolor och har bidragit till att en del elever som haft problematisk skolfrånvaro nu kommer.

– Några elever har uttryckt det: Jag kommer för att träffa skolhunden. Det är första steget och får man dem att vilja komma så blir de trygga i det. Sedan kan det funka även utan skolhund, säger biträdande skolchef Eva-Lena Årmyr.

Kan man ha en skolkatt också?

Tre kommuner i Västernorrland har tjänstehundar. Någon elev i Ånge har också uttryckt önskan om en katt i skolan, men än så länge får de nöja sig med de som stryker runt skolan utomhus.

I videon får du se hur Mimmi känner sig hemma i skolan och hur eleverna uppfattar hennes närvaro.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/skolhunden-mimmi-hjalper-elever-i-ange-man-kan-gosa-med-henne

Share the Post:

Related Posts