3E Media AB, Ljunganbladet och Hallsta Print

Kameraövervakning på skolor vanligare i landet – få med tillstånd i Västernorrland

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Totalt har 497 skolor och förskolor i Sverige tillstånd till kameraövervakning enligt statisk från Integritetsskyddsmyndigheten, som sedan 2018 utfärdar tillstånden. I Västernorrlands län är det nio skolor som har kameraövervakning.

Innan Integritetsskyddsmyndigheten tog över hade Länsstyrelsen hand om ansökningarna av kameraövervakning. Det finns då noterat att tio övervakningstillstånd utfärdats till skolor i Västernorrlands län mellan 2003 och 2017. Det är dock oklart hur många av dessa skolor som fortfarande har kvar sina tillstånd eller faktiskt använder kameraövervakning.

Tidigare rapporterade SVT Västernorrland om elever som vittnat om våld och trakasserier på Ånge grundskola.

”Inte aktuellt”

Men enligt skolans biträdande rektor Monika Isberg är kameraövervakning något som diskuterats bland skolledningen, och som inte anses aktuellt för nuläget.

– Vi har kommit fram till att vi inte vill ha det på den här skolan, som inte heller har så många elever. Utan vi jobbar mot mobbning, trakasserier och skadegörelse på andra sätt.

Se biträdande rektor på Ånge grundskola berätta om hur de istället jobbar med trygghetsarbete i videon.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/stor-okning-av-kamerabevakning-pa-skolor-i-landet-men-fa-i-vasternorrland

Share the Post:

Related Posts