Förslag om höjd åldersgräns för epa-traktorer döms ut av ungdomar i Matfors

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ronja Moberg, Freja Hulinder, Ida Mogren och Tilde Bergqvist är 14 år och gillar inte förslaget om höjd åldersgräns för epa-traktorkörkort. Hör deras tankar om förslaget i videon. Foto: Ylva Holmgren/SVT

Förslag om höjd åldersgräns för epa-traktorer döms ut av ungdomar i Matfors

Uppdaterad
Publicerad

Ett EU-förslag om höjd åldersgräns för epa-traktorer ska röstas fram i slutet av februari. Från 15 år till 16 år.

Ett förslag som inte tas väl emot av ungdomar i Matfors.

– Det är surt för alla som väntat länge, säger Ronja Moberg.

EU vill uppnå den så kallade nollvisionen fram till 2050 och ett sätt att motverka trafikolyckor under de kommande åren skulle vara att höja åldern på epa-traktorkort från en 15-årsgräns till en 16-årsgräns.

Ett förslag som inte uppskattas av de ungdomar som sett fram emot att få ta sitt körkort.

– Vi längtar ju efter att få ta kortet och så får man höra att man måste vänta ett år till, det blir inte så kul, säger Ronja Moberg, som är 14 år.

Istället för dagens AM-kort kommer ett B1-körkort att gälla enligt förslaget. Maxhastigheten kommer då att bli 45 km/h, jämfört med dagens 30 km/h.

– Det är ju bra. Då är man inte lika mycket i vägen för resten av trafiken och de blir inte lika sura, säger Alfons Åberg, 15 år.

En omröstning av förslaget kommer att hållas av Europaparlamentet den 27 februari. Enligt Aftonbladet kommer det att dröja till nästa mandatperiod efter EU-valet den 9 juni innan frågan avgörs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/forslag-om-hojd-aldersgrans-for-epa-traktorer-doms-ut-av-ungdomar-i-matfors

Share the Post:

Related Posts