Modernisering säkrar framtiden för pappers- och massabruket i Väja

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi förlänger livslängden här med 40 år, berättar Lars Nilsing, kommunikationsansvarig på MondiDynäs. Följ med till Kramfors största privata arbetsgivare. Foto: Pierre Ragnehag/SVT

Modernisering säkrar framtiden för pappers- och massabruket i Väja

Uppdaterad
Publicerad

Pappers- och massabruket MondiDynäs norr om Kramfors genomgår just nu en rejäl makeover. Den började förra året och ska vara klar först 2026 och enligt företaget förlängs fabrikens livslängd med 40 år.

Runt 360 personer jobbar på anläggningen, men under byggtiden kommer som mest 500 personer extra jobba här.

Det rör sig om investeringar i miljardklassen, men vad notan slutligen kommer att hamna på, det vill företaget inte berätta.

Säkerställer produktionen för decennier framåt

Upprustningen kommer säkerställa produktionen på orten för lång tid framåt på pappers- och massabruket vid Ångermanälvens strand,

– Med det här förlänger vi livslängden på fabriken med 40 år, säger Lars Nilsing, ansvarig för kommunikation på MondiDynäs, som är den största privata arbetsgivaren i Kramfors kommun.

Antalet anställda kommer dock inte att öka nämnvärt.

Väjafabriken är en del av det globala företaget Mondi med 22 000 anställda. Företaget har sitt ursprung i Sydafrika men har sitt huvudkontor i österrikiska Wien.

Baserat på biobränsle före 2030

Fabriken i Väja tillverkar kraftpapper, från emballage till papperskassar. Ökad efterfrågan har gjort att omsättningen har ökat de senaste åren.

Med upprustningen av fabriken hoppas MondiDynäs ta ett steg mot en helt fossilfri verksamhet.

– Vår ambition är att vår energiproduktion helt ska baseras på biobränsle före 2030, säger Lars Nilsing.

Det här den andra stora industrisatsningen i Väja-Bollstabruksområdet på senare år. SCA-ägda Bollstasågen, ett av Sveriges största sågverk, blev i höstas klar med sin jätteinvestering.

Väja – Industriort sedan 1867

Redan för drygt 150 år sedan inleddes industriepoken i Väja när det första sågverket uppfördes.

I början av 1900-talet blev det massa- och papperstillverkning.

1966 tog dåvarande skogsindustrijätten NCB, Norrländska Cellulosabolaget, över verksamheten i Väja, men efter krisår på 1970-talet tvingades svenska staten ta över NCB.

Mellan 1994 och 2000 ägdes Väjafabriken av statliga AssiDomän och sedan dess har anläggningen drivits av Mondikoncernen.

källor: MondiDynäs/ Wikipedia/ olof.wigren.se ”Dynäsfabrikens Historia”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/modernisering-sakrar-framtiden-for-pappers-och-massabruket-i-vaja

Share the Post:

Related Posts