Följ med till Sörflärke: Här får barnen ledigt från skolan – för att ”gå fettisdag”

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Att ”gå fettisdag” är något som alla i byarna kring Anundsjö känner till. Det liknar traditionen på halloween där barnen frågar om bus eller godis, men har långt äldre traditioner än den vi importerat från USA.

– Ingen vet väl varifrån traditionen kommer, men så har vi alltid gjort, säger Stina Mainwaring.

Lång promenad

Barnen har till och med fått ledigt från skolan, eller halv friluftsdag hemma, som det heter. Och frisk luft får barnen så det räcker. Det är runt -20 grader när SVT Västernorrland hälsar på och ska man fylla hela lådan kan det bli en promenad på mellan fem och tio kilometer genom hela byn.

”Självsorterande låda”

Evelina Mainwaring är tio år och van vid att ”gå fettisdag”. Första gången hon var med var hon två år gammal. Lådan hon fäst på sparken har hon gjort själv och den är smart. I takt med att hon får påfyllning sorteras alla godsakerna så det inte blir en salig blandning.

I klippet berättar Evelina vad hon hoppas få och hur länge hon klarar sig på det hon fått.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/folj-med-till-sorflarke-har-gar-man-fettisdag-med-sjalvsorterande-lada

Share the Post:

Related Posts