3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Dödsolyckan vid Högakustenbron: Lastbilschauffören döms för vållande till annans död

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Bilen som Morgan Sjödin och Susanne Fredriksson åkte i demolerades totalt vid kollisionen. Morgan omkom men Susanne överlevde. Foto: Ur polisens förundersökning

Dödsolyckan vid Högakustenbron: Lastbilschauffören döms för vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

Nu har domen kommit i målet efter den svåra olyckan vid Högakustenbron i januari 2023 där Morgan Sjödin dödades och hans sambo Susanne Fredriksson blev svårt skadad.

Den lastbilschaufför som åtalades för bland annat vållande till annans död döms till villkorligt straff och böter.

Däremot avslås yrkanden om skadestånd till Morgan Sjödins närstående, både för Susanne Fredriksson och för Sjödins anhöriga.

Olyckan inträffade den 10 januari förra året, då ett lastbilsekipage krockade med den personbil där Morgan Sjödin och Susanne Fredriksson färdades.

Lastbilschauffören, en man i 45-årsåldern, åtalades senare för vållande till annans död, vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik.

Villkorlig dom och dagsböter

Chauffören har medgett att han tappat kontrollen över fordonet, men nekat till att han ska ha gjort sig skyldig till något brottsligt.

Under onsdagen kom domen i målet i Ångermanlands tingsrätt. Chauffören döms till villkorligt straff och till 100 dagsböter á 210 kronor – alltså 21 000 kronor.

Tingsrätten anser att ”hans oaktsamhet har medfört att Morgan Sjödin avled och Susanne Fredriksson skadades svårt” och dömer honom på alla tre åtalspunkterna. Däremot anser rätten inte att vårdslösheten ska betecknas som grov.

Inga skadestånd

Och just därför utdömer tingsrätten inga skadestånd till Morgan Sjödins närstående. Rätten konstaterar attt en förutsättning för det är att” döden orsakats uppsåtligen eller genom grov vårdslöshet”.

Text uppdateras med kommentar av Susanne Fredriksson som var med vid olyckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/dodsolyckan-vid-hogakustenbron-lastbilschaufforen-doms-for-vallande-till-annans-dod

Share the Post:

Related Posts