Unga i Örnsköldsvik är stolta över sitt samiska ursprung

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Det är tre ungdomar som har olika syn på sin identitet. Alla är stolta över sitt ursprung men har levt mer eller mindre nära sitt ursprung. Youlina berättade först nyligen för sina vänner att hon är same.

– Jag berättade det för några månader sedan eftersom jag inte ville att alla skulle veta tidigare. Jag visste inte hur jag skulle berätta men nu känns det skönt, säger hon.

”Är same och står upp för det”

Angelina berättar att hon alltid varit stolt över att vara same och att få bära sin kolt från Jukkasjärvi.

– Även om det hänt att jag fått höra kränkande saker. Men jag tänker att jag är same och jag ska stå upp för det. Vi är Sveriges ursprungsbefolkning och det är inget konstigt.

”Bra att vi kan fira nationaldagen”

John bryr sig inte så mycket om sin samiska identitet, även om den inte är oviktig för honom.

– Vi har inget samiskt hemma och ingen av mina vänner är samer så det blir inte att man tänker på det så mycket. Men jag tycker att det är bra att vi kan fira nationaldagen för dem som tycker att det känns viktigt, förklarar han.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/unga-i-ornskoldsvik-ar-stolta-over-sitt-samiska-ursprung

Share the Post:

Related Posts