3E Media AB - Ljunganbladet och Hallsta Print

Planer på heltidsavlönad Kammarorkester oroar kulturutövare i Näsåker

Detta är en nyhet från SVT:s RSS flöde.

Näsåker har med sina 500 invånare ett förvånansvärt stort kulturutbud. Detta tack vare kraftiga subventioner och ett tätt samarbete med Scenkonst Västernorrland.

Bra samarbete

Samarbetet har fungerat bra men i och med att Kammarorkestern i Sundsvall föreslås bli en heltidsanställd orkester 2027 finns en farhåga om att pengarna i framtiden fördelas annorlunda än nu.

Brasse Kantén i Näsåker är en av de bokare i länet som beställer folk- och världsmusikarrangemang via Scenkonst Västernorrland, som känner en oro för framtiden.

– När Kammarorkestern gick upp till 60 procent heltidsanställda för några år sedan märktes det direkt. Om det var en konsekvens av att det satsas på mer på Kammarorkestern eller inte vet jag inte men man undrar ju, säger Bosse Kantén.

Gillar Kammarorkestern

Men Brasse vill verkligen påpeka om hur mycket han gillar Kammarorkestern. På äldre dar som han säger har han lärt sig uppskatta musikformen.

– Det är en så fantastiskt upplevelse och jag vill inte ställa genrer mot varandra. Allt ska finnas och att lyssna på Kammarorkestern är ”fett”, om man får uttrycka sig på Stockholmsslang.

I klippet berättar han mer om sin och andra glesbygdsarrangörers oro.

 

Länk: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/planer-pa-heltidsavlonad-kammarorkester-oroar-kulturutovare-i-nasaker

Share the Post:

Related Posts